dilluns, 28 de novembre de 2016

Família Juncadella Carcereny

Lloc  de naixement dels meus progenitors:

Els besavi, Tomàs Juncadella Garcia   a Sant Martí de Provençals

La besavia  Maria Martí Trencs (la padrina)   a   Valls
                         
Jaume  Carcereny Bartra                   a  Sant Feliu de Llobregat
                         
Paula Tristany Batllori                        a Sant Feliu de Llobregat1829

El meu avi: Joan Juncadella Martí      a Sant  Vicenç                dels Horts  1866

La meva avia: Eulàlia Carcereny Tristany a Sant Feliu de    Llobregat 1866

El meu pare: Joan Juncadella Carcereny  a Sant Vicenç           dels Horts  1895

La meva mare: Maria Urpines Cos             a  Cardedeu 1898                  

                                                                   

Fem història:  (La padrina) Maria Martí Trencs  era germana del pare del Dr. Anton Martí metge de sant Vicenç. Els seus pares tenien una fàbrica tèxtil a Valls i per raons de salud van aplegar el negoci i van anar a viure a sant Vicenç.
El meu besavi Tomàs Juncadella Garcia casat i amb fills va  marxar a treballar a Cuba, l'Havana junt amb el seu germà Domingo i van passar-hi 7 anys. El seu viatge d'anada amb vaixell va durar 3 mesos. Quan el besavi va arribar de l'Havana diu que portava moltes onzes d'or; va abocar-les a sobre de la taula que treballaven el porc per la seva botiga de queviures, i fent-ne unes piles va omplir tota la taula de marbre.
En vista de l'èxit al cap d'uns anys volia tornar-hi, però la seva dona (la padrina) va dir que no.
El seu germà Domingo es va quedar a viure a Cuba i va fundar la Banca Juncadella.
La tia Rita germana d'ells, en una ocasió va volguer prendre part del seu viatge.  De tornada hi havia molt mala mar i van tenir greus problemes. Al arribar a casa explicava que el capità del vaixell els va dir: “sálvese quien pueda “-i ens ho va dir en castellano perquè ho entengués tothom- Tots es vam agenollar a resar, per fer parar la tempesta, inclús el capità que deia que no era creient va agenollar-se com tots els demés passatgers.
El meu avi Joan Juncadella Martí des de l'any1889 era constructor d'obres a sant Vicenç dels Horts.
El 1880 va ser un dels fundadors del Centre Catolic de sant Vicenç.
El Pepito Mestres cosí de la bessa-via, va treure la grossa de Nadal i va comprar una xocolateria a la Rambla de Barcelona. L'administrava la seva cosina ja que ell es va tornar un xic tronera.
El seu germà Francisco va marxar a Canàries on encara hi viuen familiars d'ell.
El meu pare Joan  Juncadella tenia dugues germanes: la Teresa i la Maria.
A sant Vicenç els meus besavis tenien botiga “ Cal Martí ” era de comestibles, estanc, carboneria i d'altres complements. L'avi Joan, moria el dia de carnaval de l'any 1904 d'una pulmonia, la seva esposa Eulàlia estava sempre malaltissa, molt delicada del cor i morí el 1913. Des de la mort de l'avi Joan era la Maria Martí (la Padrina) la que prenia les decisions. La tieta Pastoreta que estava casada amb un germà de la padrina  i era la mestra de nenes de sant Vicenç, exercia de tutora dels tres germans Tresa, Maria i Joan. La tieta Tresa anava a Barcelona amb la tutora a fer “ saca pel tabac” la tieta Maria estudiava amb la tieta Pastoreta i treballava a estones a la botiga. El meu pare va anar d'aprenent a Sarrià a la “ botiga Reverter “ Mentrestant portaven la botiga de cal Martí la padrina i la Tresa que era la gran dels tres germans. En Vicenç Costa festejava amb la tieta Tresa i va entrar a treballar amb elles. Mes endavant es van casar i va prendre part amb el negoci fins que el meu pare va acabar l'aprenentatge.
Mes endavant els tiets van posar una nova botiga i van agafar la concessió de l'estanc i també venien alguns comestibles.
El tiet Vicenç de jove va estudiar administratiu i combinava els estudis fent d'aprenent a una pastisseria de la Rambla de Barcelona anomenada La Palma o també a Cal Llibre. Un dels seus treballs era repartir pastes i champany als palcos del Liceu com anècdota va servir pastissos al Rey
Alfons XIII. Diuen que es va escapar de fer la mili perquè era de la quinta del Rey i comentava amb els seus amics que ells servien al Rey fent la mili i ell li servia pastissos. També en dita pastisseria algun dia i anava a esmorzar Mossèn Cinto Verdaguer.
Rosa, 6 de maig de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada